EINDHOVEN – Strijp-S heeft er een nieuw restaurant bij. Alwéér een? Volgens initiatiefnemer Thomas Thijs onderscheidt de Soul Kitchen zich van de overige horeca op Strijp-S. In nauwe samenwerking met zorg- en werkverlener Futuris, die (jong)volwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) op weg helpt naar sociale en economische zelfredzaamheid, heeft hij een plek op Strijp-S gecreëerd waar voor een bodemprijs van 6,50 euro kwalitatief gegeten kan worden.

Het initiatief wordt, onder begeleiding, gedraaid door jongeren met autisme. Daarnaast vinden er onregelmatig kleine optredens plaats en biedt het pand een plek aan een kleine biologische winkel en lunchroom. Thomas, “We willen dé sociale huiskamer van Strijp-S worden”.

Dat eerste idee voor Soul Kitchen ontstond vroeg in 2014. Na lang zoeken stelde Woonbedrijf uiteindelijk een pand aan Thomas Thijs en Futuris beschikbaar op de begane grond van SAS-3.

Interieur van hergebruikte materialen
Ruim vier maanden is Thomas samen met zijn kok Erik Jansen met de verbouwing bezig geweest. Het budget was beperkt en daarom was het roeien met de riemen die ze hadden.

Veel materialen zijn hergebruikt, zo zijn de mooie industriële lampen afkomstig uit een oude parkeergarage in Duitsland en zijn er ook materialen gedoneerd uit leegstaande panden in Eindhoven.

Een ander deel van het interieur is afkomstig van Eindhovense Designers. Zo heeft Florian de Visser zijn project ‘Ophokken’ vrijblijvend beschikbaar gesteld. Het hok doet nu dienst als kinderspeelruimte, maar die functie kan ook weer veranderen.

Vers ingekochte& ingrediënten
Soul Kitchen is één van de goedkoopste plekken om te dineren in Eindhoven. Om dat mede te kunnen realiseren worden de ingrediënten door chef Erik dagelijks vers ingekocht. Hij is daarbij afhankelijk van diverse kanalen in de markt en het huidige aanbod. Zo veranderen de maaltijden, voor de kleine prijs van 6,50 euro, dagelijks in drie verschillende menu’s: vegetarisch, vlees en vis.

Experimenteren met horeca-conventies
Thomas wil graag experimenteren binnen de gestelde horecaconventies. Zijn uitgangspunt: geen vaststaande menu’s en vrijheid voor de bezoeker. Zo kunnen bijvoorbeeld de dagelijkse maaltijden door de bezoeker gecombineerd worden. En heb je nog wat honger? Geen probleem, dan wordt er nog wat bij geschept.

Nieuwe sociale verbindingen
Anders dan bij andere restaurants zit je bij Soul Kitchen aan een grote tafel. Er zijn wel wat tweepersoonstafels en zithoekjes. “Maar we willen graag ook een restaurant zijn voor de mensen die alleen komen eten”, vertelt Thomas. “Zo kan het gebeuren dat je bij wildvreemden aan een grote tafel terecht komt. We hopen op nieuwe sociale verbindingen in een laagdrempelige sfeer.”

Sociale en economische zelfredzaamheid voor jongeren met ASS
Futuris levert momenteel het personeel. Het zijn jongeren van rond de 20 jaar, die begeleid wonen en op deze manier op weg geholpen worden naar sociale en economische zelfredzaamheid. De begeleiders van Futuris zijn voor observatie van de cliënten aanwezig in de horecazaak.

Volgens Thomas is dit concept uniek in Eindhoven. “We zijn de eersten die zo ondernemend binnen één pand samenwerken met een zorgverlener. In deze tijd van bezuinigingen op de zorg en de participatiewet is dit een vooruitstrevende ontwikkeling in Eindhoven. Futuris is enthousiast en de jongeren zijn enorm dankbaar dat ze hier werkervaring kunnen opdoen om zodoende mee te kunnen draaien en vooruit te komen in onze maatschappij.”

Opening liep op rolletjes
Het restaurant liep tijdens de openingsdag op 8 januari al op rolletjes. Er was een mooie opkomst en hoewel je het wellicht op voorhand niet zou zeggen: de autistische bediening presteerde prima.

De keuze was deze dag ‘Fish-curry with pumpkin on rice‘, ‘Pasta with spinach, pesto and chillies‘ of ‘Texas style chili con carne‘. Of natuurlijk gewoon alle drie, verdeeld over drie tapas bordjes. Het eten werd zeer snel en heerlijk geserveerd en als afsluiting bracht chef Erik nog even een pianostuk ten gehore.

“Die jongens van Futuris zijn ook gewoon kei-enthousiast en doen erg hun best.”, stelde een tevreden Thomas aan het einde van de avond.

De tijd zal leren hoe levensvatbaar het initiatief is
“Elke dag is mooi meegenomen. We willen gewoon iets nieuws doen binnen het huidige horeca- en zorgconcept, een sociale bijdrage aan de buurt en maatschappij leveren én daarbij op alle vlakken binnen ons initiatief lekker blijven experimenteren.”

De gemeente Eindhoven heeft al enthousiast gereageerd en komt binnenkort poolshoogte nemen bij de nieuwe vooruitstrevende ontwikkelingen aan de Torenallee 55 op Strijp-S.

Soul Kitchen is van donderdag tot en met zondag geopend van 17.00 tot 24.00 uur. Maaltijden veranderen dagelijks en worden geserveerd voor 6,50 euro. Reserveren is niet nodig.

– door Chris de Zeeuw

Lees het originele artikel hier.