Mijn andere toekomst met Futuris

Sjors heeft de afgelopen 2,5 jaar mooie stappen genomen in zijn woontraject. Samen met zijn ambulant begeleiders blikt hij hierop terug in dit blog. Sjors vertelt:

Structuur en overzicht aanbrengen in álles in mijn dagelijkse leven

Eind 2017 kwam ik vanuit mijn ouderlijk huis begeleid zelfstandig te wonen bij Futuris. Midden in de stad, drukker, onbekende omgeving en, heel spannend, voor het eerst op mijzelf wonen. Er moest zo ontzettend veel gebeuren; een woning inrichten, administratieve zaken, eten, boodschappen, de was, de rest van het huishouden, dus eigenlijk gewoon alles wat er maar nodig is om te leven. Omdat er zo ontzettend veel op mij afkwam was het erg fijn dat de begeleiders van Futuris mij hielpen om overzicht te houden en structuur aan te brengen in mijn dagelijkse bezigheden.

Twee begeleiders, drie visies

Het is erg prettig om 2 begeleiders te hebben. Ik had 2 vaste begeleiders die ieder 2 keer per week langs kwamen. Beide hebben een andere aanpak, een andere visie wat voor mij goed was zodat ik ook zag dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen die mogelijkheid van mij. Ik kon leren om een vraagstuk te zien vanuit 3 perspectieven in plaats van alleen mijn eigen visie. De begeleiding was altijd informeel, humor, een praatje, en waar nodig werd er stevig ingezet. Grappig, want hierdoor lijken de begeleiders ook net mensen.

Rustig aan wennen
Het traject hebben we rustig opgebouwd. Eerst wennen aan het zelfstandig wonen, wennen aan de nieuwe woonomgeving en wennen aan alles daarbuiten. Ik ging antwoorden zoeken op praktische vragen als: waar kan ik gaan wandelen? Waar zijn de winkels?

Wonen en werken
Na een vrij korte periode kon ik 2 halve dagen gaan werken bij Future ICT & Design voor dagbesteding en om meer structuur aan te brengen in mijn dag en week. Deze 2 halve dagen werd na een startperiode uitgebreid met een dagdeel en zo werd dit, stapsgewijs, steeds meer. Het is een veilige werkervaringsplek/dagbesteding waar je fouten mag maken. Daarnaast gewoon een fijne sfeer waar je mag zijn wie je bent. Deze werkervaringsplek was fijn omdat ik ’s morgens op tijd op moest staan om naar het werk te gaan. Hier heb ik echt geleerd om een goed ritme op te bouwen.  Binnen het werk werd ik erg goed ondersteund door mijn werkbegeleiders en jobcoaches.

Waar sta ik nu?

Inmiddels heb ik sinds 2019 een eigen woning en ben ik dit jaar begonnen met een fulltime HBO opleiding ICT aan de Fontys. In mijn eigen huis ontvang ik nog 1 keer per week ambulante begeleiding. Aldus zijn begeleider: “Sjors, je mag super trots zijn op jezelf. Het mooie in het traject is dat Sjors ook vooral zichzelf is gebleven en dat hij binnen de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden en keuzes die men in het leven kan maken dat hij daar de juiste flow in heeft gevonden. Persoonlijk vind ik dat, het zichzelf eigen maken van bepaalde structuren rondom huishouden en het bereiden van maaltijden, een enorme stap is. Een stap die je ook nodig hebt om verder te komen

Futuris Zorg & Werk biedt op verschillende locaties in Eindhoven huisvesting met begeleiding. Meer weten? Neem een kijkje op onze website: https://www.futuriszorgenwerk.nl/wonen-bij-futuris

Fotocredits: Sjors zelf. Als trotse Strijp bewoner heeft hij zijn stadsdeel gefotografeerd.