Autisme in coronatijd; hoe zorg je voor een weekstructuur en je gezondheid?

Je hebt autisme en dagbesteding valt ineens weg door de coronamaatregelen. Hoe zorg je dan voor het behoud van een goede structuur en voor je gezondheid? We spraken een van onze cliënten hierover, Daphne, die dagbesteding heeft bij Zorglandgoed ’t Huisven in Heeze en ambulante woon begeleiding krijgt van Futuris.

“Ik ga met de fiets naar mijn eigen woning waar ik mijn kippen voer.”

Daphne: “Ik vind het best wel lastig en moet erg wennen aan deze situatie. Ik ben daarom ook weer even bij mijn ouders gaan wonen. Te veel alleen zijn is niet fijn voor mij. Ik wil graag mijn ritme behouden en zet daarom iedere dag de wekker om 8.15 uur. Ook ga ik iedere dag naar buiten dat is gezond. Ik ga met de fiets naar mijn eigen woning waar ik mijn kippen voer. Mijn kippen heten Dikke en Kaat (waarvan Dikke het model op de foto is). Ik ga op de fiets zodat ik toch nog de nodige beweging krijg. Op zolder bij mijn ouders heb ik een bureautje gevonden dat ik op mijn slaapkamer heb neergezet. Samen met mijn moeder heb ik mijn knutsel spullen bij mij thuis opgehaald en nu kan ik iedere dag ook even creatief bezig zijn. En uiteraard doe ik ook af en toe een klusje voor mijn moeder. Ik ga bijvoorbeeld te voet lege flessen en plastic inleveren bij de supermarkt. Met mijn ambulant woonbegeleiders en jobcoach heb ik heel regelmatig telefonisch contact. Misschien gaan we ook nog videobellen binnenkort. Ook weer spannend en nieuw maar we proberen er samen het beste van te maken.”

Daphne is een voorbeeld van iemand die op eigen initiatief haar weekstructuur actief oppakt om hier weer de regie, en dus structuur, in te krijgen. Voor veel cliënten in woon begeleiding bij Futuris is dit nu een erg grote uitdaging. Onze ambulant begeleiders begeleiden hen hier in waar ze maar kunnen. En zoals Daphne zegt, ook beeldbellen wordt hierin gebruikt.

Beeldbel begeleiding ?! Van ‘het verschrikkelijk vinden’ omschakelen naar ‘toch maar proberen’

Aldus een van onze ambulant begeleiders: “Cliënten bellen niet graag en een leuke uitvinding als ‘skype’ vinden ze vaak helemaal verschrikkelijk. Zij moeten even wennen aan een nieuwe manier van begeleiden en vermeden in het begin online contact via telefoon of beeldbellen. Zoals velen met autisme, hebben zij extra schakeltijd nodig om te overwegen over te gaan tot nieuwe patronen (in dit geval communicatievormen). Toch valt het mij op dat er sinds vorige week wat is veranderd nu we weten dat dit voor nu de situatie is waar we het mee moeten doen. Cliënten staan open voor zaken die ze voorheen doodeng vonden. Bellen, appen en zelfs beeldbellen is bespreekbaar!”.

Meer weten?

Meer weten over onze mogelijkheden in ambulant begeleiding vanuit Futuris? Kijk dan op deze pagina verder of bel met: 040 – 2519035. Voor meer info over hoe Futuris omgaat met de begeleiding tijdens deze corona crisistijd, lees hier meer.