Professionals, publiek en ervaringsdeskundigen verkennen grenzen van gekte en glorie

Hoe gaan we om met afwijkend gedrag? Wanneer noemen we iemand een filosoof en wanneer psychiatrisch patiënt? En waarom houden we zo van normaal? In een theatrale ontmoeting, de Salon, onderzoekt Hanna van Mourik Broekman, theatermaker achter het gezelschap Stormkamer, psychiatrie en afwijkend gedrag. Dit is het nieuwe inhoudelijke thema voor het seizoen 2019/2020 van het gezelschap, voorheen bekend onder de naam TgNomen. Experts en ervaringsdeskundigen uit de psychiatrie gaan samen met het publiek de confrontatie aan en verkennen de grenzen van gekte en glorie buiten het rode pluche. De Salon vindt plaats op woensdag 16 oktober in Eindhoven in Pand P.

Stormkamer
De Stormkamer is een methode waarin theatermaker Hanna van Mourik Broekman in vier stappen vorm geeft aan de botsing tussen verschillende waarheden. De Salon is stap 2: een bijzondere stadsgenoot is gastcurator van de avond en verkent met inspirerende mensen, verhalen, muziek en eten zijn of haar kijk op de stad en het leven. Dit keer bekijkt ze de wereld van de psychiatrie vanuit de blik van de professional, de bewoner en de cliënt.

 

Programma Salon Eindhoven
Gastcurator van deze Salon is Toon Walravens. Toon heeft ervaring op zeer veel vlakken, niet zelden afwijkend. Na een onstuimig leven adviseert hij nu zorginstellingen en -verleners. Zo is hij ambassadeur Groeirijk GGzE en forensische zorg bij De Woenselse Poort. Daarnaast is hij hoofdopleider en manager opleidingen Steunend Relationeel Handelen (SRH) en Strengths bij Rinogroep Utrecht.

“Ik denk dat in het leven iedereen soms een gedeelte van zichzelf wegmoffelt. Anders valt er bijna niet meer met elkaar samen te leven. Hoe vertel ik bijvoorbeeld dat ik het grootste deel van m’n leven in jeugdzorg, gevangenis, forensische ggz en met verslaving heb geleefd? Als je niet voldoet aan het perfecte straatbeeld, wat dat dan ook moge zijn, lig je meteen onder een pijnlijk vergrootglas.”

Toon laat het publiek 16 oktober kennismaken met o.a. Tom Heywegen, ervaringswerker, spreker en muzikant, René Kerkwijk, ontwikkelaar sociaal domein gemeente Eindhoven en Marie Louise Vossen, lid Raad van bestuur GGzE. Daarnaast leest Carla van Schijndel een eigen gedicht voor en zijn er imperfecte hapjes van Sarelton (Cher) Berkens-Zimmerman, chefkok bij Albron en werkzaam voor GGzE.

Meer informatie en kaarten
De Salon in Eindhoven vindt plaats op woensdag 16 oktober om 20.30 in Pand P, Leenderweg 65. Kaarten kosten €12,50 en kunnen worden besteld via www.parktheater.nl. Kijk voor meer informatie over Stormkamer of de Salon op www.stormkamer.nl.
Na Eindhoven vindt er ook een Salon plaats in Theaters Tilburg met gastcurator Jeroen Kloet, psychiater bij GGZ Breburg. Kaarten kosten €12,50 en kunnen worden besteld via www.theaterstilburg.nl