EINDHOVEN – Zeventig procent van de hbo-studenten met autisme vindt na hun afstuderen geen baan. Ongeveer driekwart van alle volwassenen met autisme zit werkloos thuis.

In de regio Eindhoven een groot probleem, omdat hier relatief veel auti’s wonen. Gemeente en Fontys hebben plannen om de studenten met speciale coaches aan boord te houden en ook bij Cambridge University staan ze te trappelen om aan de slag te gaan.

Verbanden tussen techniek en autisme

De Britse topwetenschapper Simon Baron Cohen wil verbanden leggen tussen techniek en autisme. Dat vertelde hij woensdag op het symposium Autisme & Talent, dat in het Evoluon werd gehouden. Het was Cohen die in 2011 wetenschappelijk aantoonde dat in de Brainportregio dubbel zoveel mensen met autisme wonen dan in andere delen van ons land. Hoewel velen al wel dit vermoeden hadden, sloeg de uitkomst destijds in als een bom.

Geld voor onderzoek is er niet

Cohen wil nu graag doorpakken. Hij wil nader onderzoek in de Eindhovense regio naar het verband tussen mensen met een technische achtergrond en autisme. Maar wetenschappelijk onderzoek kost geld. Geld dat er niet is. Niet bij Cohen en niet bij de Stichting Autisme Research (SAR), initiatiefnemer van het symposium.